ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΛΟΓΟΤΥΠΟΥ μέρος 2ο

κατάληψη λογότυπο

DSC05240

κατΛογ 2a

Σήμερα 18.04.2013 από το πρωί φοιτητές και φοιτήτριες έχουμε καταλάβει τυπογραφικές υποδομές του ΑΠΘ και συγκεκριμένα το κατάστημα του Λογότυπου (στο υπόγειο της πρυτανείας) ως μια κίνηση ενάντια στις περικοπές συγγραμμάτων. Τυπώνουμε τα βιβλία, τις σημειώσεις, τους εργαστηριακούς οδηγούς, τους κώδικες, τα pdf αρχεία που χρειαζόμαστε για τη σχολή μας, αλλά και βιβλία που κανένα πρόγραμμα σπουδών δεν θα συμπεριλάμβανε ποτέ, χρησιμοποιώντας τη γραφική ύλη και τα μηχανήματα του πανεπιστημίου.

H διαδικασία εντατικοποίησης, μείωσης παροχών και κατΛογ 2bυποδομών τίθεται σε ισχύ κινούμενη στην ίδια κατεύθυνση υποβάθμισης της ποιότητας ζωής μας. Μέρος της μείωσης παροχών είναι και οι περικοπές στα δωρεάν συγγράμματα, σημειώσεις, κώδικες στη νομική, βιβλία ασκήσεων και η όλο και πιο περιορισμένη πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων, ηλεκτρονικών περιοδικών κλπ.

Το υψηλό κόστος, λόγω πνευματικής ιδιοκτησίας, των ”δωρεάν” συγγραμμάτων που μέχρι τώρα επωμιζόταν το κράτος αποτελεί την κύρια πηγή κέρδους των καθηγητών και των εκδοτικών οίκων. Στα πλαίσια της εξοικονόμησης χρημάτων, το κόστος, είτε λόγω της κατΛογ 3aαγοράς είτε με την εκτύπωσή τους, μετακυλίεται στις πλάτες μας διατηρώντας έτσι άθικτα τα συμφέροντα των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων. Την ίδια στιγμή η εκτεταμένη περίφραξη της γνώσης περιορίζει την πρόσβασή μας αποκλειστικά και μόνο σε βοηθήματα-εργαλεία για τις σπουδές μας αποκλείοντας μας από άλλα βιβλία, μη προβλεπόμενα από το πρόγραμμα σπουδών, τα οποία όμως θεωρούμε αναγκαία, μιας και δεν αντιλαμβανόμαστε τους εαυτούς μας μόνο ως φοιτητές/τριες.

Εμείς, όμως, δεν μπορούμε και δε γουστάρουμε ούτε να χρεωθούμε το κόστος της πνευματικής ιδιοκτησίας ούτε να κάνουμε εκπτώσεις στην αντίληψή μας περί γνώσης. Δεν περιμένουμε το κράτος ή οποιοδήποτε άλλο φορέα να μεριμνήσει για εμάς. Στηριγμένοι στις μεταξύ μας ανεξούσιες σχέσεις, συλλογικοποιούμαστε μέσα από αδιαμεσολάβητες και αντιιεραρχικές διαδικασίες, μπλοκάροντας κάθε κίνηση της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης και δρώντας ενάντια την υποτίμηση των ζωών μας.

Άλλωστε το έχουμε ξαναπεί…

δε θα παρακαλάμε για τα αυτονόητα,
θα τα πάρουμε πίσω μόνες & μόνοι μας!

κατΛογ 1a    κατΛογ 1b

DSC05264

DSC05241

DSC05256

DSC05266

DSC05265

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *