παρέμβαση στη λέσχη του ΠαΜακ

Σήμερα, 10/10, στα πλαίσια δράσης της συνέλευσης για το κόστος φοίτησης, κόσμος πήγε στη λέσχη του ΠαΜακ, όπου απαίτησε και τελικά κατάφερε να φάει δωρεάν. Παρακάτω το κείμενο που μοιραζόταν στην παρέμβαση:

sgkf 120

Συνηθίσαμε στο ΠΑ.ΜΑΚ, όπως και στα περισσότερα δημόσια ιδρύματα της Β. Ελλάδας, το ότι οι υπηρεσίες σίτισης έχουν ανατεθεί στην εταιρία ΧΟΥΤΟΣ CATERING ΑΕ, η οποία μεταξύ άλλων έχει αναλάβει από πανεπιστημιακές λέσχες μέχρι και στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών. Μία ιδιωτική επιχείρηση, η οποία βγάζει κέρδος από την ανάγκη μας να σιτιζόμαστε, για να μπορούμε να σπουδάζουμε και να ζούμε, και δωρεάν σιτίζεται μόνο το 1/4 των φοιτητών του πανεπιστημίου , και όλοι οι υπόλοιποι επιβάλλεται να καταβάλουν αντίτιμο των 3,5€, αλλιώς φαΐ δεν έχει! Και δεν φτάνει μόνο αυτό αλλά κάθε χρόνο παρατηρούμε την ποιότητα του φαγητού μας να υποβαθμίζεται όσο η τιμή της αυξάνεται ετησίως και όλοι αναρωτιόμαστε.. τώρα που τσάκωσαν το Mr. Χούτο με τα άλογα, τι να έχουν φέτος αυτά τα μπιφτέκια και τα σουτζουκάκια μέσα;

Μια διέξοδος των υπόλοιπων πεινασμένων του ΠΑ.ΜΑΚ που δεν τους περίσσευαν αυτά τα 3,5€ ήταν συνήθως η λέσχη του ΑΠΘ, η οποία μέχρι τώρα λειτουργούσε χωρίς κριτήρια και διαχωρισμούς, χωρίς έλεγχο στις κάρτες σίτισης και αντίτιμο. Από φέτος παραχωρείται και αυτή σε Catering, καθώς πλέον αναμένεται η ΑΜΒΡΟΣΙΑ СATERING να αναλάβει τη σίτιση στο ΑΠΘ. Ο Χούτος δεν παρέλειψε να προσπαθήσει να επεκτείνει τις δουλείες του και απέναντι ασκώντας ένσταση, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, στην προσφορά της ΑΜΒΡΟΣΙΑ CATERING, καθυστερώντας έτσι και τη σίτιση χιλιάδων φοιτητών. Τα νέα δεδομένα δείχνουν πως θα σιτίζονται δωρεάν μόνο όσοι/ες έχουν κάρτες σίτισης, οι οποίες θα αφορούν μόνο φοιτητές του ΑΠΘ, μόνο εντός του «ν+2», και με βάση το οικογενειακό εισόδημα, ανεξαρτήτως του κατά πόσο κάποιος/α συντηρείται από την οικογένειά του. Όλοι οι υπόλοιποι, οι οποίοι δεν θα πληρούν τα κριτήρια ή δεν είναι φοιτήτριες εντός του «ν+2» θα πληρώνουν αντίτιμο. Ενημερωτικά, η ΑΜΒΡΟΣΙΑ СATERING είναι η εταιρία, που στην προσπάθειά της να καταστείλει τις αντιδράσεις των φοιτητών και φοιτητριών της Σύρου και της Χίου ενάντια στις επιβαλλόμενες διακρίσεις, τους τάιζε επί μήνες μόνο νερουλές σούπες [1].

Ως απάντηση στο καθ­εστώς που ισχύει τόσο καιρό στο ΠΑ.ΜΑΚ και πάει να επιβληθεί και στο ΑΠΘ εμείς επιδιώκουμε την δυνατότητα να τρώμε δωρεάν.  Γιατί για εμάς δεν νοείται η άρνηση της σίτισης ενός ανθρώπου επειδή δε διαθέτει τα προαπαιτούμενα γι’ αυτούς κριτήρια. Τονίζουμε, ότι εναντιωνόμαστε στο καθεστώς αυτό καθ’ εαυτό, δηλαδή στην εταιρία-εργολάβο και τους πανεπιστημιακούς που την προσέλαβαν.

Ωστόσο, δε θα θέλαμε, σε καμία περίπτωση, να εντατικοποιήσουμε περισσότερο ή να συγκρουστούμε με τους εργαζόμενους της λέσχης του ΠΑ.ΜΑΚ, αλλά αντίθετα αναγνωρίζουμε ότι, ως κομμάτι και αυτοί των εκμεταλλευόμενων αυτού του κόσμου, βιώνουμε παρόμοια υποτίμηση της ζωής και της εργασίας μας και τα προβλήματα μας μπορούν να λυθούν μόνο με κοινούς αγώνες και συλλογικές δράσεις.

Σήμερα επιλέγουμε να πάρουμε το δίσκο με το φαγητό μας δωρεάν, χωρίς να περιμένουμε από κανένα πρύτανη ή κοσμήτορα να μεριμνήσει για εμάς.


[1] Καταγγελία του Συλλόγου Φοιτητών Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων:
http://cyclades24.gr/index.php/component/k2/item/2431-diekopsan-tin-sitisi-stous-foitites

pdf download: χουτ ντογκ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *